Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (22)’

Ik weet niet hoe het u is vergaan met die persconferentie, maar ik raak steeds verder van het padje. Let wel, #ikdoenogsteedsmee!

Ik heb net op internet een gros(!) mondkapjes besteld voor het geval er binnenkort een doorbraak komt in de rommelige zich alsmaar voortslepende mondkapjes discussie. Persoonlijk denk ik dat Jaap van Dissel een Fries is met een hele harde kop. Hij was er eerst tegen omdat er schaarste was, en vervolgens omdat hij dacht dat mensen met een mondkapje op helemaal los zouden gaan, want ‘schijnveiligheid.’

Ik denk dat hij het moeilijk vindt om toe te geven dat een mondkapje in de openbare ruimte symbool staat voor een virus dat er wel is, maar dat we niet kunnen zien. En dat zo’n mondkapje mensen alert maakt. Dat we denken, oh ja: we zitten midden in een pandemie. Kijk, daar wil je naar toe. Dat dat besef doordringt en dat mensen zich ernaar gaan gedragen. Dat heb je zonder mondkapjes niet.

Als ik de maatregelen van de persconferentie kort mag samenvatten, dan komen die in ideaal uitgevoerde vorm neer op: blijf waar je bent (thuis), sluit je deur, beweeg niet, en hou dat drie weken vol.

Dat zou lijken op een tamelijk niet-intelligente lockdown, en dat wil Rutte als liberaal niet, vandaar een waaier aan nieuwe niet-regionale-, maar ineens weer landelijke maatregelen met regionale variaties en lokale aanpassingen. Zo mag je in Amsterdam een mondkapje op moeten in winkels, al is dat niet verplicht.

Met de groepsgrootte is het met de nieuwe maatregelen ‘aanmodderen voor gevorderden’. Binnen zitten in een horeca gelegenheid mag met maximaal 30 personen (op anderhalve meter). Behalve als er sprake is van gezelschapsvorming. Dan mag je met maximaal 4 personen (op anderhalve meter) zitting hebben in een locatie met maximaal 30 personen. Ik krijg dat in mijn hoofd niet rond.

Vorm ik als gezelschap van meer dan 4 personen op anderhalve meter in een locatie van 30 personen een risico voor personen die maar met zijn 4-en op anderhalve meter zitten? Of moet dat zo, omdat ik als viertal beter traceerbaar ben voor het in zwaar weer verkerende, – lees slecht functionerende- , bron- en contact onderzoek van de GGD?

Vandaag waren er huilende bruiden. Wie in de kerk trouwt mag tot maximaal 100 gasten ontvangen (godsdienstuitoefening is een grondrecht). Wie burgerlijk trouwt mag vanwege de gezelschapsvorming 3 gasten inclusief getuigen uitnodigen tijdens de plechtigheid, en 3 tijdens het feestje.

Het blijft haken in mijn hoofd. Wat is gezelschapsvorming? Mag ik wel op afstand zitten met mensen die ik niet ken, maar niet met mensen die ik wél ken?

NB: Jaap van Dissel is een geboren Amsterdammer.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk